DEXA/ DXA Scan - Λιπομέτρηση

Η προηγμένη μέθοδος ανάλυσης της σύνθεσης του σώματοςΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ με τη μέθοδο DXA - Η προηγμένη μέθοδος ανάλυσης της δομής και σύνθεσης του σώματος και της μέτρησης του σωματικού λίπους.

Περιγραφή - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Ο σαρωτής DXA υπολογίζει τη σύνθεση του σώματός σας περνώντας ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ακτινών Χ -2 διαφορετικών μηκών κύματος μέσω του σώματός σας σε έναν ανιχνευτή που βρίσκεται κάτω από ένα τραπέζι πάνω στο οποίο ξαπλώνετε πλήρως. Δεδομένου ότι είναι γνωστό το πόσες από τις ακτίνες Χ διεισδύουν στο λίπος, στους μύες και τα οστά, ο σαρωτής DXA μπορεί να υπολογίσει τις σχετικές ποσότητες καθενός από αυτούς τους τρεις τύπους ιστών σε κάθε 10.000 pixels που σαρώθηκαν και τα προσθέτει για να δώσει τα συνολικά αποτελέσματα για το σώμα.


Πώς συγκρίνεται η λιπομέτρηση του DXA με άλλες τεχνικές;

Το DXA έχει ανώτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια από άλλες μεθόδους μέτρησης του σωματικού λίπους.

Πηγή: προσαρμοσμένο από το αμερικανικό συμβούλιο άσκησης.

* Σημείωση: Το Απαραίτητο βασικό λίπος (eFat) είναι η ελάχιστη ποσότητα λίπους που απαιτείται για τις βασικές σωματικές λειτουργίες. Είναι ένα βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, του μυελού των οστών, της απορρόφησης των οργάνων και του συστήματος ρύθμισης της θερμοκρασίας. Το eFat είναι γενικά υψηλότερο στις γυναίκες και είναι απαραίτητο για την ωορρηξία. Το παραπάνω γράφημα δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία ή το ύψος. Η προηγμένη ανάλυση σύνθεσης σώματος (DXA scan) παρέχει πολύ πιο ακριβείς και ουσιαστικές πληροφορίες, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος και την ηλικία σας και σας συγκρίνει με άτομα παρόμοιας ηλικίας, φύλου και φυλής.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λιπομέτρησης με τη μέθοδο DXA;

• Καμία άλλη τεχνική δεν λαμβάνει υπόψη και τα τρία μέρη στο σώμα - οστά, λίπος και μύες.

• Καμία άλλη τεχνική δεν παρέχει λεπτομερείς μετρήσεις για επτά τμήματα στο σώμα: κάθε χέρι, κάθε πόδι, τον κορμό, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι.

• Το DXA αναγνωρίζει και διακρίνει μεταξύ του υποδόριου λίπους (κάτω από το δέρμα) και του σπλαχνικού λίπους -υψηλότερου κινδύνου (που περιβάλλει τα κοιλιακά όργανα).

• Το DXA παρέχει ένα μέτρο ελέγχου της οστικής πυκνότητας και πρόληψης κατά του κινδύνου για οστεοπόρωση.

• Το DXA είναι εξαιρετικό για την παρακολούθηση τυχόν αλλαγών. Οι εικόνες και οι αριθμοί αποθηκεύονται κεντρικά στο σύστημα και όταν η σάρωση επαναληφθεί, μπορεί να δείξει πώς άλλαξε το σώμα σας μετά από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ή άσκησης.


Γιατί να κάνετε μια προηγμένη ανάλυση σωματικής σύνθεσης και λιπομέτρησης DXA αντί για άλλες λιγότερο ακριβείς τεχνικές;

Άλλες μέθοδοι και τεχνικές:


Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Ο ΔΜΣ χρησιμοποιεί ως κύρια σημεία αναφοράς το ύψος και το βάρος. Η μέτρηση του ΔΜΣ μπορεί να αναδείξει αρνητικά αποτελέσματα για άτομα που έχουν υψηλή μυϊκή μάζα. Χρησιμοποιώντας το ΔΜΣ, ένα άτομο με πυκνά οστά ή ογκώδεις μύες μπορεί να χαρακτηριστεί λανθασμένα ως υπέρβαρο.


Δαγκάνες δέρματος

Οι Δαγκάνες δέρματος χρησιμοποιούν μετρήσεις αναδίπλωσης πάνω στο δέρμα όπου προσαρμόζονται, και μετρούν μόνο το λίπος κάτω από το δέρμα (υποδόρια), και οι μετρήσεις αυτές εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την ικανότητα και την εμπειρία του χειριστή, ενώ το καθαρό σωματικό βάρος δεν λαμβάνεται υπόψη.


Ζυγαριές/ κλίμακες σωματικού λίπους

Οι κλίμακες σωματικού λίπους χρησιμοποιούν βιο-ηλεκτρική αντίσταση και έχουν χαμηλή ακρίβεια που επηρεάζεται από την κατάσταση της ενυδάτωσης, της άσκησης αλλά και της τροφής. Αυτή η μέθοδος έγινε δημοφιλής λόγω της ευκολίας χρήσης της, της φορητότητας του συγκεκριμένου εξοπλισμού και του σχετικά χαμηλού κόστους που έχει, σε σύγκριση με ορισμένες από τις άλλες μεθόδους ανάλυσης της σύνθεσης του σώματος. Η ανάλυση της βιο-ηλεκτρικής σύνθετης αντίστασης (BA) καθορίζει την ηλεκτρική σύνθετη αντίσταση ή την αντίθεση στη ροή ενός ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ιστών του σώματος που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της εκτίμησης του συνολικού νερού του σώματος και του σωματικού λίπους. Οι μετρήσεις σωματικού λίπους είναι χαμηλότερες όταν οι μετρήσεις λαμβάνονται λίγο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, προκαλώντας μια διακύμανση μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων μετρήσεων του ποσοστού σωματικού λίπους που λαμβάνονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας έως και 9,9%. Η μέτρια άσκηση πριν από τις μετρήσεις οδηγεί σε υπερεκτίμηση της μάζας χωρίς λίπος και υποεκτίμηση του ποσοστού σωματικού λίπους λόγω μειωμένης σύνθετης αντίστασης. Για παράδειγμα, η άσκηση μέτριας έντασης για 90-120 λεπτά πριν από τις μετρήσεις της BA προκαλούν σχεδόν υπερεκτίμηση +12 κιλών μάζας χωρίς λίπος, δηλαδή οι τιμές του σωματικού λίπους τείνουν να υποτιμούνται σημαντικά.


Υποβρύχια (Υδροστατική) Ζύγιση (ή εργομετρία)

Η υποβρύχια (υδροστατική) ζύγιση χρησιμοποιεί μετατόπιση νερού κατά την οποία ένα άτομο βυθίζεται ολόκληρο σε μία δεξαμενή νερού (ογκόμετρο). Αυτή ήταν η μέχρι πρότινος προτιμώμενη μέθοδος αναφοράς για τη μέτρηση του σωματικού λίπους. Η υποβρύχια ζύγιση δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στην πυκνότητα των οστών και συχνά είναι ανακριβής λόγω του γεγονότος ότι λίγοι άνθρωποι μπορούν να εκπνεύσουν εντελώς ολόκληρο τον αέρα από τους πνεύμονές τους πριν βυθιστούν στη δεξαμενή νερού. Επομένως, εάν είστε άτομο με πυκνότερα οστά (συνήθως αθλητές) ή εύθραυστα οστά (άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση), η ακρίβεια του σωματικού λίπους σε % είναι πολύ ανώτερη με τη χρήση της μεθόδου DXA.


Bod Pod/ Πυκνομετρία

Η πυκνομετρία χρησιμοποιεί μετατόπιση αέρα σε ένα θάλαμο και είναι εξαρτώμενη από την κατάσταση της ενυδάτωσης του σώματος.


Είναι ασφαλής η λιπομέτρηση DXA;

Θα εκτεθείτε σε ελάχιστη ποσότητα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια σάρωσης της σύνθεσης σώματος με τη μέθοδο DXA, παρόμοια με ή μικρότερη με ένα από τα παρακάτω:

• Μια πτήση αεροπλάνου από το Πόρτλαντ προς το Ντένβερ

• Αν στέκεστε έξω για 3 ώρες στο επίπεδο της θάλασσας

1/20 μίας ακτινογραφίας θώρακα

• Οδοντιατρικές ακτινογραφίες

Στην πραγματικότητα, η έκθεση είναι τόσο χαμηλή που οι τεχνικοί που χειρίζονται το μηχάνημα σάρωσης DXA δεν χρειάζεται καν να φύγουν από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.


Οφέλη:

Γιατί να κάνετε μια Ανάλυση Σύνθεσης Σώματος με τη μέθοδο DXA (DEXA scan);

Το σωματικό λίπος (%) είναι το πιο ακριβές μέτρο που προειδοποιεί για τον κίνδυνο παχυσαρκίας και ένας βασικός παράγοντας και δείκτης της συνολικής υγείας ενός ατόμου. Η Ανάλυση Σύνθεσης Σώματος με τη σάρωση DXA, θα σας παρουσιάσει μια ακριβή, αξιόπιστη και μη επεμβατική μέτρηση του ποσοστού (%) του σωματικού σας λίπους. Εάν είστε υπέρβαροι, είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο σχέδιο απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους δεν σημαίνει πάντα απώλεια λίπους. Με ένα ευεργετικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και άσκησης, θέλουμε να διατηρήσουμε τους μυς που καίνε τις θερμίδες και να χάσουμε μόνο το λίπος. Η ανάλυση του σωματικού λίπους και της σύνθεσης του σώματος σας, βοηθά ώστε να προσδιοριστεί εάν οι στόχοι απώλειας βάρους και ανάπτυξης των μυών σας είναι ρεαλιστικοί.


Πόσο πραγματικό είναι το πρόβλημα της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία παγκοσμίως αυξήθηκε με ανησυχητικό ρυθμό, καθιστώντας τη ζήτηση για ακριβή ανάλυση της σύνθεσης του σώματος μεγαλύτερη από ποτέ. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων και 1 στα 6 παιδιά και έφηβοι στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, ορισμένους καρκίνους, υπνική άπνοια, οστεοαρθρίτιδα και υπογονιμότητα. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν ιατρικό κόστος που είναι 1.429 $ ετησίως υψηλότερο από εκείνα που έχουν φυσιολογικό βάρος.


Αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της σύνθεσης του σώματος σας με τη μέθοδο DXA θα αποτελούνται από: Μια άμεση και εκτενή έκθεση-αναφορά ανάλυσης και μέτρησης των συστατικών της σύνθεσης του σώματος σας.

Η Αναφορά Ανάλυσης Σύνθεσης Σώματος περιέχει αριθμητικές μετρήσεις και ψηφιακές έγχρωμες εικόνες. Οι 3 διαφορετικοί ιστοί που μετρήθηκαν εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα σε μια δισδιάστατη εικόνα.

Μπλε = Οστό

Κόκκινο = Μυς

Κίτρινο = Λίπος

Επειδή πρόκειται για μια δισδιάστατη εικόνα, όπου υπάρχει ένας συνδυασμός τύπων ιστών, θα υπάρχει ένα μείγμα αυτών των χρωμάτων. Την πρώτη φορά που θα κάνετε σάρωση, η αναφορά θα περιλαμβάνει:

• Το σωματικό σας λίπος (%) σε σύγκριση με τον πληθυσμό αναφοράς

• Πού αποθηκεύετε το λίπος

• Το συνολικό και άπαχο ιστό σας (μυς)

• Την περιφερειακή μυϊκή μάζα και μυϊκή συμμετρία

• Τη συνολική σας οστική πυκνότητα

Με τις επόμενες σαρώσεις, θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε με ακρίβεια πώς άλλαξε το σώμα σας μετά από κάποια δίαιτα ή / και από κάποιο πρόγραμμα άσκησης ή άλλη παρέμβαση.

• Χάσατε λίπος;

• Πήρατε μυς;

• Αύξησαν πχ τη μυϊκή σας μάζα οι ασκήσεις στο γυμναστήριο;

Δημιουργία συμπληρωματικής αναφορά φιλική προς κάθε ασθενή για να μεταφραστούν τα δεδομένα από τη σάρωση και να δημιουργηθεί βάση αυτών ένα ιδανικό ατομικό σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει τα εξής:

• Ιδανικό βάρος σώματος

• Εκτίμηση κινδύνου για την οστική πυκνότητα, το ολικό και το κεντρικό κοιλιακό λίπος (%)

• Μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης

• Προτεινόμενη απώλεια βάρους ως στόχος

• Προτεινόμενη πρόσληψη θερμίδων για την επίτευξη ιδανικού σωματικού βάρους με βάση τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας

• Προτεινόμενη πρόσληψη θερμίδων για την επίτευξη ιδανικού σωματικού βάρους με βάση τις δραστηριότητες

• Προτεινόμενος στόχος ενεργειών για ένα σωστά διαρθρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων

Μέσα σε 2-3 εργάσιμες ημέρες, θα σας αποσταλεί (μέσω email ή ταχυδρομείου) μια συμπληρωματική αναφορά χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τη σάρωσή σας για να υπολογίσετε τα εξής:

 • Ιδανικό βάρος σώματος
 • Εκτίμηση κινδύνου για την οστική πυκνότητα, το συνολικό και το κεντρικό ποσοστό κοιλιακού λίπους
 • Μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης
 • Προτεινόμενη απώλεια βάρους στόχου
 • Προτεινόμενη πρόσληψη θερμίδων για επίτευξη ιδανικού σωματικού βάρους με βάση τον μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης
 • Προτεινόμενη πρόσληψη θερμίδων για την επίτευξη ιδανικού σωματικού βάρους με βάση τις δραστηριότητες
 • Προτεινόμενος στόχος για διαρθρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων

Ποιες είναι μερικές προχωρημένες χρήσεις και οφέλη της ανάλυσης σύνθεσης σώματος με τη μέθοδο σάρωσης DXA/ DEXA;

• Παρακολουθείτε τα ποσοστά (%) λίπους πριν και μετά τη δίαιτα απώλειας βάρους, μία φαρμακευτική αγωγή ή μία χειρουργική επέμβαση

• Παρακολουθείτε τη μυϊκή μάζα πριν και μετά το πρόγραμμα άσκησης

• Παρέχει μια συνολική μέτρηση της οστικής πυκνότητας όλων των οστών στο σώμα σας. Εάν αυτό είναι χαμηλό, αυτό μπορεί να υποδηλώνει οστεοπόρωση και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε μια ολοκληρωμένη, ιατρική σάρωση οστικής πυκνότητας.

• Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της μυϊκής ατροφίας μετά από τραυματισμό και για την ανάκαμψη μετά από αποκατάσταση σε αθλητές.

• Χρησιμοποιείται σε ερευνητικές μελέτες για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, των επιδράσεων της θεραπείας με αυξητική ορμόνη στη μυϊκή μάζα, την παρακολούθηση της κατανομής του λίπους σε σύνδρομα λιπο-δυστροφίας, την αξιολόγηση της απώλειας μυών σε περιπτώσεις μυϊκών δυστροφιών.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ:


Προετοιμασία πριν από τη λιπομέτρηση (DXA scan):

ΜΗΝ ασκείστε έντονα και μην τρώτε για 2 ώρες πριν από την διαδικασία.

ΜΗΝ λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου την ημέρα της προγραμματισμένης λιπομέτρησης. Οι επαναλαμβανόμενες σαρώσεις πρέπει να γίνονται σε παρόμοιες ώρες της ημέρας, φορώντας παρόμοια ρούχα με προηγούμενες δοκιμές.

ΔΕΝ πρέπει να κάνετε λιπομέτρηση εάν:

 • Είστε έγκυος
 • Ξεπερνάτε το όριο βάρους του τραπεζιού εξέτασης (226 κιλά)

Απαραίτητη η αναμονή 1 εβδομάδας όταν έχουν διεξαχθεί εξετάσεις που περιλαμβάνουν βάριο, στοματικό ή ενδοφλέβιο σκιαγραφικό (όπως CT ή MRI), ένεση ραδιοϊσοτόπου, καθώς οι ουσίες αυτές μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια της διαδικασίας.


Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:

 • Πρέπει να φοράτε ελαφριά, χαλαρά ρούχα (π.χ. ρούχα γυμναστικής). Αποφύγετε τα ρούχα που είναι σφιχτά στη μέση, καθώς αυτό μπορεί να παραμορφώσει τις εικόνες.
 • Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει μέταλλο στα ρούχα σας - ελέγξτε φερμουάρ, συνδετήρες, ζώνες, στηθόδεσμο, κλπ. Αφαιρέστε όλα τα κοσμήματα, σκουλαρίκια, αξεσουάρ μαλλιών και άλλα αφαιρούμενα μεταλλικά αντικείμενα. Μη αφαιρούμενα χειρουργικά μέταλλα που έχουν προστεθεί μετά από επέμβαση, όπως καρφιά, βίδες, χειρουργικές λάμες ή προσθετικές αρθρώσεις είναι ασφαλείς για σάρωση, αλλά θα πρέπει να δηλώνονται εκ των προτέρων στον τεχνολόγο. Το μέταλλο θα εμφανιστεί ως ένα πυκνό, λευκό σημείο και θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά μικρό σφάλμα και θα παραμείνει σταθερό στις επαναλαμβανόμενες μελλοντικές σαρώσεις.
 • Ο τεχνολόγος θα σας τοποθετήσει πλήρως ντυμένους, ξαπλωμένους με την πλάτη να εφάπτεται σε ένα άνετο τραπέζι-πλατφόρμα. Θα πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι ενόσω ο σαρωτής περνά πάνω από το σώμα σας, διαδικασία που είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί περίπου 6 λεπτά.


Μετά την εξέταση:

Μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας αμέσως. Θα λάβετε μία άμεση αναφορά ανάλυσης της σύνθεσης του σώματος σας με αριθμητικές μετρήσεις και ψηφιακές έγχρωμες εικόνες και ένα γενικό οδηγό για τον τρόπο της ερμηνείας της.


Ενέργειες μετά την εξέταση:

Η συμπληρωματική αναφορά της προηγμένης ανάλυσης σύνθεσης σώματος με τη μέθοδο DXA ουσιαστικά θα μεταφράσει τις αναλύσεις και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη σάρωση DXA, σε ένα προτεινόμενο ατομικό σχέδιο δράσης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα από τη σάρωση σας για να υπολογίσουμε τα εξής:

 • Ιδανικό βάρος σώματος
 • Εκτίμηση κινδύνου για την οστική πυκνότητα, το συνολικό και το κεντρικό ποσοστό κοιλιακού λίπους
 • Μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης (RMR)
 • Προτεινόμενη απώλεια βάρους (στόχος)
 • Προτεινόμενη πρόσληψη θερμίδων για την επίτευξη του ιδανικού σωματικού βάρους με βάση το RMR
 • Προτεινόμενος στόχος διαρθρωμένου προγράμματος άσκησης - ενεργειών για την καύση λίπους
Μηχάνημα DEXA - Για ανάλυση σύνθεσης του σώματος και λιπομέτρηση
Μηχάνημα DEXA - Για ανάλυση σύνθεσης του σώματος και λιπομέτρηση