Ψηφιακή Μαστογραφία

Γενικά

Η πιο σημαντική μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού παραμένει η μαστογραφία, η απλούστερη ακτινολογική μέθοδος απεικόνισης του μαστού. Η μαστογραφία χωρίζεται σε: Προληπτικές μαστογραφίες (για το γενικό πληθυσμό, δηλαδή γυναίκες χωρίς γνωστά προβλήματα) άνω των 40 ετών Μια διαγνωστική μαστογραφία που περιλαμβάνει ψηλαφητά ευρήματα μαστού, εκκρίσεις από τη θηλή, αλλαγές στο χρώμα και την υφή του δέρματος του μαστού και της θηλής, έλξη της θηλής και πολλά άλλα. Είναι εξέταση που προτείνεται ακόμα και για γυναίκες άνω των 40 ετών χωρίς ψηλαφητά αποτελέσματα μαστού και κανένα προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό. Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει καρκίνους σε πρώιμο στάδιο πολύ πριν τους νιώσει η ασθενής ή ο γιατρός της.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση;

Κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών και πάνω στο πλαίσιο του προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου (screening). Αυτό διαφοροποιείται για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου στις οποίες ο έλεγχος μπορεί να ξεκινά νωρίτερα και να συνοδεύεται και από άλλες μεθόδους.

Σε περίπτωση παρουσίας ψηλαφητής αλλοίωσης στο μαστό ο έλεγχος πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις

Είναι επικίνδυνη η έκθεση στην ακτινοβολία;

Η ακτινική επιβάρυνση, ειδικά με τους ψηφιακούς μαστογράφους νέας γενιάς είναι εξαιρετικά μικρή και σαφώς μικρότερη από άλλες ακτινολογικές μεθόδους.

Τι προσφέρει η εξέταση:

Η μαστογραφία αποτελεί μέθοδο ελέγχου του γενικού πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού, τον οποίο μπορεί να ανιχνεύσει σε πρώιμα στάδια.

Είναι επίπονη η εξέταση της μαστογραφίας;

OXI, η μαστογραφία δεν είναι επώδυνη εξέταση. Ίσως κάποιες γυναίκες αισθανθούν άβολα λόγω της πίεσης που εφαρμόζεται στους μαστούς. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσετε τον τεχνολόγο που πραγματοποιεί την εξέταση.Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία


Η ψηφιακή μαστογραφία, που ονομάζεται επίσης ψηφιακή μαστογραφία πλήρους πεδίου (FFDM), είναι ένα σύστημα μαστογραφίας στο οποίο το φιλμ ακτίνων Χ αντικαθίσταται από ανιχνευτές στερεάς κατάστασης που μετατρέπουν τις ακτίνες Χ σε ηλεκτρικά σήματα. Αυτοί οι ανιχνευτές είναι παρόμοιοι με εκείνους που βρίσκονται στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Τα ηλεκτρικά σήματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εικόνων του μαστού που μπορούν να προβληθούν σε οθόνη υπολογιστή ή να εκτυπωθούν σε ειδικό φιλμ, όπως οι συμβατικές μαστογραφίες.

Η εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας παρέχει μια ψηφιακή εικόνα που μπορεί να τροποποιηθεί με τρόπους που βελτιώνουν την ανάλυση και την αντίθεση. Η σαφέστερη εικόνα βελτιώνει τη διάγνωση, καθιστώντας ευκολότερη την προβολή πυκνού ιστού του μαστού και μικρών όγκων, και συχνά εξαλείφει την ανάγκη για πρόσθετη παρακολούθηση της απεικόνισης.

Ανίχνευση με τη βοήθεια υπολογιστή

Τα συστήματα ανίχνευσης με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) χρησιμοποιούν μια ψηφιοποιημένη μαστογραφική εικόνα που μπορεί να ληφθεί είτε από μια συμβατική μαστογραφία με φιλμ είτε από μια μαστογραφία με ψηφιακή λήψη. Στη συνέχεια, το λογισμικό του υπολογιστή αναζητά μη φυσιολογικές περιοχές πυκνότητας, μάζας ή ασβεστοποίησης που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου. Το σύστημα CAD επισημαίνει αυτές τις περιοχές στις εικόνες, ειδοποιώντας τον ακτινολόγο για την ανάγκη περαιτέρω ανάλυσης.

Τομοσύνθεση

Η τομοσύνθεση είναι η τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση του μαστού. Είναι πιο ευαίσθητη στην ανάδειξη των διηθητικών καρκίνων μικρού μεγέθους, ειδικά σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Μειώνει την πιθανότητα επιπλέον λήψεων στον προληπτικό έλεγχο και αυξάνει την ακρίβεια στο διαγνωστικό έλεγχο.


Οδηγίες προετοιμασίας

Η εξέταση ενδείκνυται να πραγματοποιείται μεταξύ 4ης και 12ης ημέρας του κύκλου. Την ημέρα της εξέτασης να αποφεύγετε τη χρήση αποσμητικού ταλκ ή κρέμες σώματος στην περιοχή του στήθους και στις μασχάλες.