Οδηγίες προετοιμασίας για υπέρηχους

  • Οδηγίες προετοιμασίας για υπερηχογράφημα άνω κοιλίας:

Είναι απαραίτητη νηστεία 5-6 ωρών για τη μέρα της εξέτασης και πριν από το ραντεβού σας, αλλά χρειάζεται παράλληλα και προσοχή στη διατροφή σας ακόμα και την προηγούμενη ημέρα από τον προγραμματισμένο υπέρηχο. Πιο συγκεκριμένα:

 Τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το βούτυρο, θα πρέπει να αποφεύγονται. Δεν ενδείκνυνται επίσης τα όσπρια, τα λαχανικά ή οποιαδήποτε τροφή  φουσκώνει ή προκαλεί αέρια ή/και πρήξιμο στην κοιλιά. Τα βραστά, το κρέας και το ψάρι επιτρέπονται, ενώ ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγονται τα αφεψήματα (τσάι και καφές), έστω για κάποιες ώρες. Το αλκοόλ απαγορεύεται. Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγεται το κάπνισμα λίγο πριν από την εξέταση. Σε περίπτωση λήψης φαρμακευτικής αγωγής, δεν τη διακόπτετε, αλλά συνεχίζετε να την λαμβάνετε κανονικά, και πάντα σύμφωνα με τις  οδηγίες του θεράποντος ιατρού σας.


  • Οδηγίες προετοιμασίας για υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας:

Πίνετε 3-5 ποτήρια νερό, περίπου 1 ώρα πριν από το προγραμματισμένο υπερηχογράφημα και διατηρείτε γεμάτη την ουροδόχο κύστη σας μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση.


  • Οδηγίες προετοιμασίας για υπερηχογράφημα θυρεοειδούς:

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για το συγκεκριμένο υπερηχογράφημα.


  • Οδηγίες προετοιμασίας για Triplex (φλεβών, άνω/κάτω άκρων, κ.α):

Για τα υπερηχογραφήματα-triplex γενικά δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία. Κατά προτίμηση προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστοι, χωρίς να έχετε διανύσει μεγάλες αποστάσεις (triplex κάτω άκρων), χωρίς να έχετε σηκώσει βάρη (όσχεως) και γενικά το ιδανικότερο είναι να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σωματική καταπόνηση πριν από την εξέταση.


  • Οδηγίες προετοιμασίας για υπερηχογράφημα μαστών:

Το υπερηχογράφημα του μαστού δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Θα πρέπει όμως να ζητηθεί η συμβουλή/ παραπομπή από τον υπεύθυνο ιατρό-γυναικολόγο πριν προχωρήσει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός της εξέτασης. Κατά την προσέλευση στο ιατρείο για το προκαθορισμένο ραντεβού σας, είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης γνωματευμένης μαστογραφίας.